Deel 2. Heeft u een arbeidsrechtelijk conflict? Zo kan mediation uw conflict ombuigen naar een kans.

Gepubliceerd op: 09-09-2022

In een vorige blog, dat hier is terug te lezen https://vanengellegal.nl/blogs/van-conflict-naar-kans/ heb ik aangegeven op welke wijze mediation succesvol kan worden ingezet door een franchisegever en franchisenemer als zij een zakelijk conflict hebben. Mediation kan uiteraard ook een werkgever en een werknemer helpen om strijd te voorkomen of om een geschil op te lossen.

Bent u een werkgever of een werknemer en heeft u een arbeidsrechtelijk conflict? In deze blog zal ik aangeven hoe mediation uw conflict kan ombuigen naar een kans om voor u een optimaal resultaat te bereiken.

Als een werkgever en een werknemer een conflict met elkaar hebben, dan zorgt dat vaak voor onwenselijke onrust binnen de organisatie. Ook is het risico groot dat de werknemer zich ziek meldt. Als de werknemer vervolgens op het spreekuur van de bedrijfsarts wordt opgeroepen en hij aan de bedrijfsarts vertelt dat er sprake is van een arbeidsconflict, dan zal de bedrijfsarts doorgaans de inzet van mediation adviseren.

Zo wendden zich in mijn mediationpraktijk een werkgever en een werknemer tot mij als mediator. Partijen hadden een arbeidsconflict. De werknemer had zich ziek gemeld omdat hij overstuur was en de bedrijfsarts had mediation geadviseerd. Tijdens het gesprek vertelde de werkgever dat hij moest reorganiseren en dat de arbeidsplaats van de werknemer als gevolg van de reorganisatie kwam te vervallen. De werknemer bekleedde al lange tijd een hoge functie binnen de organisatie en de wereld waarin de werkgever en de werknemer werkzaam zijn, is klein.

In een open gesprek, waarin er ruimte was voor de verschillende standpunten en emoties van de werkgever en de werknemer, kwamen de werkgever en de werknemer tot de conclusie dat de reorganisatie een vaststaand gegeven is en dat er daardoor binnenkort geen werk meer zou zijn voor de werknemer. Beide partijen hadden er belang bij om er in onderling overleg uit te komen, want een ontslagprocedure bij het UWV en mogelijk vervolgens een gerechtelijke procedure zou hen allebei schade berokkenen. Niet alleen kost een procedure bij het UWV en een gerechtelijke procedure tijd en geld. Ook is een gerechtelijke procedure openbaar. Aangezien partijen in een kleine wereld werkzaam zijn, is een openbare gerechtelijke procedure waarin partijen strijd voeren, beschadigend voor hun reputatie.

Vervolgens heb ik de werknemer onder meer de vraag gesteld: “Hoe zou hieraan voor jou een positieve wending kunnen worden gegeven, zodat je op een goede manier afscheid zou kunnen nemen van de organisatie?” Uiteindelijk hebben partijen een schikking getroffen, waarna de werknemer op een positieve manier zijn loopbaan bij een andere organisatie kon voortzetten. Hierdoor is voorkomen dat partijen rollebollend over straat gingen en is er een win-win situatie bereikt. De werknemer was aan het einde van de mediation opgelucht en blij met de getroffen schikking, waardoor hij na een mooi afscheid bij de werkgever de transitie naar een andere werkgever kon maken. De werkgever was eveneens tevreden met de schikking en hij was opgelucht dat een gang naar het UWV en mogelijk vervolgens de kantonrechter niet nodig was. Onlangs sprak ik deze werknemer en hij vertelde mij dat hij dolgelukkig was bij zijn nieuwe werkgever.

Maak van uw conflict een kans en kies voor mediation.  Vul het contactformulier op mijn website in en ik neem snel contact met u op.

Adeny van Engel  Van Engel Legal