Ik ben advocaat en mediator én docent op de juridische faculteit aan de Erasmus School of Law

Gepubliceerd op: 02-09-2019

Ik ben advocaat en mediator, maar daarnaast ook….

…. docent (tutor/begeleider) op de juridische faculteit aan de Erasmus School of Law in Rotterdam.

Vandaag start ik voor enkele uren per week om bachelor studenten te begeleiden in werkcolleges. Ik word enorm geïnspireerd door de omgeving ‘an sich’ maar vooral ook door de jonge mensen die de colleges volgen. Wat is er mooier om mijn kennis als advocaat en mediator over te dragen aan deze jonge mensen die een mooie toekomst tegemoet gaan in de juridische sector. Dit alleen al geeft me enorm veel energie.

Misschien ook leuk om te vertellen: ik ben ook hier begonnen – 32 jaar geleden - als student op de Erasmus Universiteit Rotterdam, dus voor mij zit er ook veel emotionele waarde aan vast.

Veel mensen denken dat de rechtenstudie bestaat uit het van buiten leren van wetten en rechtsregels. Niets is minder waar. Je hoeft geen wetten uit je hoofd te leren. Dat heeft ook geen zin, omdat juridische regelingen sterk aan veranderingen en interpretatie onderhevig zijn. Tijdens de rechtenstudie leer je hoe je met wetboeken moet werken. Je leert waar je bepaalde regels kunt vinden, hoe je ermee om moet gaan en hoe je ze kunt interpreteren. Dat gebeurt aan de hand van de praktijk. Je past je kennis toe op concrete situaties.

Ik ben er trots op dat ik deze studenten waardevolle kennis kan meegeven direct uit de praktijk.

Het recht leeft: het staat in direct contact met de maatschappij. Veranderen onze opvattingen, dan verandert het recht mee. Het recht is dan ook altijd in beweging. Dat is wat rechtsgeleerdheid zo boeiend maakt. Het recht is dus niet zomaar een verzameling regels.

Kennis delen en inspireren; dit zijn toch wel de kernwaardes waarom ik dit graag doe.

Ik houd jullie graag op de hoogte van mijn nieuwe rol als docent.